14.3.14

Posted by jinson on 12:56 π.μ.

Πρώτη ημέρα του 5oυ Διεθνούς Συνεδρίου για τη σχέση των ΑμεΑ με τα ΜΜΕ, με τίτλο «Ενσωμάτωση και κρίση στην ψηφιακή εποχή», που διοργανώνει η ΓΓ Μέσων Ενημέρωσης

Ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και οι τέχνες προσφέρονται ως πεδία διαλόγου και εξάλειψης των προκαταλήψεων, ώστε να επιτυγχάνεται η ισοτιμία μεταξύ όλων των ανθρώπων, με αναπηρία ή μη, υπογραμμίσθηκε στο 5o Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» με θέμα «Ενσωμάτωση και κρίση στην ψηφιακή εποχή», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης (ΓΓΜΕ) στο συνεδριακό της κέντρο. 

 Στη θεματική «αναπηρία, παιδιά και νέα μέσα» ο Ιωάννης Λυμβαίος, πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Παvελλήvια Ομoσπovδία Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες) περιέγραψε το κενό που άφησε το κλείσιμο της ΕΡΤ στον κόσμο των ΑΜΕΑ και δεν έχει αναπληρωθεί από τη νέα δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είχε εκπομπή ποικίλου ενδιαφέροντος για τα ΑΜΕΑ, δελτίο στη νοηματική, παιδικές εκπομπές με γλώσσα απλή και σύμβολα μεγάλα, ενώ «Η έκτη αίσθηση» αποτελούσε την εκπομπή των ανθρώπων με αναπηρία. Στα υπόλοιπα ΜΜΕ υπάρχει παντελής έλλειψη υποτιτλισμού και προγραμμάτων για τα ΑΜΕΑ. Επίσης, υπογράμμισε ο κ. Λυμβαίος, μόνο το 1% στις ιστοσελίδες του δημοσίου τομέα είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία. «Δεν διεκδικούμε τον οίκτο ή τη λύπηση, μόνο να μας αντιμετωπίζει η κοινωνία, η πολιτεία και τα ΜΜΕ ως ίσους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την προώθηση της πεποίθησης πως η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και μιας άλλης κουλτούρας στα ΜΜΕ, που να συμβάλει στην κοινωνικοποίησή μας» εξήγησε ο κ. Λυμβαίος.

Η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και συνεργάτης του newsitamea.gr Βάσια Καραγιώργου αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, που λειτουργεί από το 2013 και αποτελεί το πρώτο ενημερωτικό σάιτ για ενήλικες, παιδιά με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα. Στον ένα χρόνο, οι προβολές της σελίδας έφτασαν τις 2.190.755, οι επισκέψεις το 1.365.910 και οι μοναδικοί επισκέπτες τους 513.741. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η πληροφόρηση, η διασκέδαση, η επικοινωνία, η αποστιγματοποίηση, η κοινωνική συμμετοχή, η διεκδίκηση και η απόκτηση δεξιοτήτων, ενώ προσφέρει ενημέρωση για θέματα κινητικής και ψυχικής αναπηρίας, υγείας και διατροφής για τη σύγχρονη οικογένεια, τη γυναίκα , τον άνδρα και το παιδί.

Ο παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης περιέγραψε πως ο αθλητισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να πλησιάσει κανείς τους νέους με αναπηρία. Για το λόγο αυτό η πολιτεία πρέπει να ενισχύει τις προσπάθειές τους, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως οι άνθρωποι με αναπηρία που ασχολούνται με τον αθλητισμό σημειώνουν σημαντική βελτίωση στο σχολείο, έχουν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, ενώ μειώνονται οι περιπτώσεις κοινωνικού αποκλεισμού. 
Στον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αναφέρθηκαν ο καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής Ευάγγελος Σμπράος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Βογιατζής. Ο κ. Σμπράος επισήμανε πως η χειμερινή παραολυμπιάδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σότσι, δεν προβάλλεται καθόλου από τα ελληνικά κανάλια, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τη μεταδίδουν τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά. Ο κ. Βογιατζής διαπίστωσε πως τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν οι εκπομπές, τα αφιερώματα και τα ρεπορτάζ σχετικά με την αναπηρία και σχολίασε πως «προφανώς άλλαξαν οι προτεραιότητες των ΜΜΕ». Επισήμανε επίσης πως τα ίδια τα άτομα με αναπηρία θα έπρεπε να συμμετέχουν στην παραγωγή ειδήσεων, και όχι μόνο να αποτελούν το θέμα τους.

Ο κ. Σμπράος περιέγραψε επίσης τη διαδικασία πώς ένα παιδί γίνεται αθλητής, και την ανάπτυξη των προγραμμάτων που είναι μια συνεχής και προοδευτική διαδικασία. Τόνισε δε τη εξωστρέφεια που καλλιεργεί ο αθλητισμός από τη φύση του, αφού το παιδί βγαίνει έξω, γνωρίζει κόσμο και συναναστρέφεται με κάθε είδους ανθρώπους. 

«Η δικτύωση των ανθρώπων με αναπηρία αποτελεί σημαντικό πυλώνα και αντλούμε συνοδοιπόρους στην προσπάθεια για περαιτέρω κοινωνικοποίηση μας» υπογράμμισε ο Θανάσης Τζέλιος, πρώην εκπαιδευόμενος στο ραδιόφωνο της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων). Περιέγραψε πως το διάστημα 2006-2009 το ραδιόφωνο της ΕΛΕΠΑΠ συνεργαζόταν με το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Νέου Ηρακλείου «Επικοινωνία ΦΜ» και απασχολούσε 17 άτομα με αναπηρία. Από τη στιγμή που ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει, οι άνθρωποι αυτοί έχασαν το βήμα έκφρασής τους. Από τότε κινούνται μέσω του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και διακαής πόθος τους παραμένει όμως να επιστρέψουν και στο ραδιόφωνο, δήλωσε ο κ. Τζέλιος. 

Σε έναν ιδιότυπο ρατσισμό που προβάλλεται από τα ΜΜΕ αναφέρθηκε ο Γιώργος Χριστάκης, χορευτής της ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ, η οποία απαρτίζεται από αναπήρους και μη. «Αν ένας καλλιτέχνης με αναπηρία διακριθεί στη τέχνη του, τα μέσα τον εκθειάζουν, σαν να έκανε κάτι εξωπραγματικό, ενώ αν ο καλλιτέχνης δεν είναι ΑΜΕΑ, τον αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα. Όμως είναι δυνατό, για αυτό το κάνουμε» σχολίασε ο κ. Χριστάκης, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό ο κόσμος να χειροκροτεί για το αποτέλεσμα που είδε, επειδή του άρεσε η παράσταση και όχι για την υπερπροσπάθεια που σκέφτεται πως κάνουμε».



Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο από την ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ.
Μ.Κ.
Categories: